Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Veckans recension.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Wed, September 13, 2017 16:27:31

TJENARE FOLKET

Veckans recension.

Nobelpriset i litteratur ska ju meddelas av Den Svenska Akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius, om knappt en månad och jag har nyligen läst den relativt okände salvadoranske författaren Caesar de la Rochas senaste roman, "Rosen och spegeln".

Jag kände att jag var tvungen att göra en recension så att Akademien kan göra en utvärdering.

Läs den gärna med en halvskånsk accent för att få den rätta kulturella kritikerkänslan.

”Den föräldralösa flickan i 20-talets latinamerikanska politiska instabilitet, där den gamla samhällsordningen sakta luckras upp, utgör ramen i handlingen. Romanen drivs fram med en existentiell absurditet som innebär dynamiska rörelser i samhällets tidshorisont. En betydelse som läggs vid framtiden i jämförelse med nutiden. Det hela blir en lång tidsorientering där uthållighet värderas till att ordna relationer efter status, driftighet och sparsamhet. Det ger boken en nyanserad bild.

Den jordnära, nästan prosaiska, intrigen i romanen fungerar som en allegori över litteraturhistorien. Exakt så, så speglar den sej i drömmen av olika litterära världar i den realistiska handlingen. Den är ett slags invertering av den tidigare strukturen, en omkastning som fungerar som påvisandet av dubbelperspektivet. Människorna i romanen skapar både subjektiva och objektiva element vilka har ökat sannolikheten för överlevnad som resulterar i en tillfredsställelse, en ekologisk nisch helt enkelt.

De la Rocha jobbar traditionellt med mycket breda definitioner som orienterats mot förståelse, såsom ett system av symboler som skapar ordning och mening. Han för tankarna till dom stora ryska mästarna Pobeda, Tovaritch och Melnik.

En roman med ett starkt patos och med en avskalad känsla som står i bjärt kontrast mot en liten flickas absurda längtan efter en utopisk nystart.

Nobelpriset i litteratur bör gå till den salvadoranske författaren, Caesar de la Rocha för hans roman, Rosen och spegeln, för att han med en poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden.”

Nu är det slut på recensionen.

Är det inte så här kulturförståsigpåarna låter???

Fotnot: Kanske finns det någon salvadoransk författare som heter Caesar de la Rocha, kanske t.o.m. en bok som heter, "Rosen och spegeln", vad vet jag?? Motiveringen ”med en poetisk kraft…" har jag stulit från Svenska Akademiens förklaring, varför den japanske författaren Kesamburo Oe fick 1994 års Nobelpris i litteratur. Med all respekt för Kesamburo Oe. Pobeda, är ett ryskt bilmärke, Tovaritch, betyder ”kamrat” och Melnik är en rysk pilsner som smakar ”Nja, så där”.

Veckans Ordbajseri signerat…

…Tommy Svensson, det är den 13 september 2017.  • Comments(2)//tommybloggen.cicciwik.se/#post525