Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Den 14 maj.

Tyckt&TänktPosted by Tommy Svensson Mon, May 14, 2018 13:00:41

TJENARE FOLKET

Den 14 maj.

Den 14 maj är ett datum som har etsat sej fast i min skalle sedan 1977. Hösten 1977 läste jag en bok, ”Skotten i Ådalen”, den fängslade mej helt och hållet. Jag blev förbannad och politiskt medveten på kuppen. Den 14 maj 1931, så fick man med året också, sköts fem svenska arbetare ihjäl av svensk utkommenderad militär. Fem personer skottskadades dessutom.

Det var egentligen vid Marmaverkens sulfatfabrik i Hälsingland som det hela började. Bolagsherren Gerard Versteegh, som ägde fabriken, ville höja hyrorna och vedpriserna och dessutom sänka lönerna från 1:18 i timman till 1:14. Strejken blev ett faktum. Versteegh ägde även Sandvikens sulfat och Utansjös sulfitfabrik i Ådalen. När konflikten vid Marmaverken inte löstes beslutade arbetarna i Ådalen att sympatistrejka för Marma-arbetarnas seger.

Strejken i Ådalen gjorde att pappersmassan inte kom ut till kunderna. Strejkbrytare kallades in som skulle lasta massan, dom hade tredubbla löner mot vad Ådalsarbetarna fick. Då fanns det plötsligt ekonomiska resurser. Militär kallades in från I21 och T3 i Sollefteå, för att skydda strejkbrytarna som var stationerade i Lunde. Ett demonstrationståg startade vid Folkets Hus i Frånö. En timme senare var man framme i Lunde, där militären öppnade eld. Lunde ligger vid Sandöbrons södra fäste, Sandöbron var inte byggd 1931. (Bilden på min logga är tagen vid Strömnäs, ungefär femton minuter innan skotten föll)

Jag förstår vreden hos Ådalsarbetarna till 100 procent, och när sen svensk militär skjuter mot sina egna landsmän för att folket ville ha drägliga villkor då stiger vreden hos mej till 200 procent. Brottet var hunger, som det står skrivet i sten på Lundeoffrens Grav på kyrkogården vid Gudmundrås kyrka, någon kilometer söder om Kramfors.

Solidaritet var ett hedersord.

Detta hände som sagt 1931, för 87 år sedan, ändå är jag väldigt berörd av denna händelse. Kan man dra paralleller till 2018? Både ja och nej.

Ta konflikten i hamnen i Göteborg. Hamnfyran bråkar, dom vill ha samma rättigheter och villkor som Transport. Företaget, APM Terminals, säger upp 160 personer. Företaget tar sen in uppsagda hamnarbetare via bemanningsföretag, lite strejkbryteri kan tyckas. Forna arbetskamrater ställs mot varandra. Lönen, som var en av anledningarna till händelserna i Ådalen, är betydligt högre för hamnarbetarna än för en skiftgående truckförare på Stora Enso i Forshaga. Det gör att jag personligen inte ställer mej bakom Hamnfyran. Så det blir inga sympatistrejker från din sida da Svensson?? Nej, jag är inte med att samla något till deras strejkkassa heller.

Eller som en medlare uttryckte det, ”Om alla i Hamnfyran går med i Transport, då kan ju de som idag är med i ledningen i Hamnarbetarförbundet ta över Transports lokalavdelning i Göteborg. En enkel lösning”. Men jag vet inte, det är kanske mer komplicerat än så.

Sen tycker jag rent generellt, att facken har blivit ganska så tandlösa sen vi gick med i EU, så jag kanske förstår Hamnfyran lite grand ändå. Det har ju blivit en, det-skiter-väl-jag-i-mentalitet. Typ.”Ja nu ska dom sänka lönerna vid Volvo med 10 kr i timmen”. Sympatierna sträcker sej till ”Ja det är för jävligt”. Samtidigt är jag tacksam att det finns folk som vill engagera sej fackligt på lokal nivå.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Dom forna så kallade, arbetarpartierna lever inte längre upp till sina löften och ideal. Vart fan är solidariteten med det svenska folket som arbetat och betalat skatt.

Det som är beundransvärt är att majoriteten av all personal ändå försöker att göra sitt allra bästa utav situationen, trots att vi hela tiden dras med slimmade enheter. Jora, så fungerar en Arbetarregering i Sverige i dag. Ja vi orkar säkert några meter till… Mitt förtroende för makthavare och myndigheter är snudd på obefintligt.

Den 14 maj 1931 gick cirka 6-7 000 i ett demonstrationståg mot försämrade levnadsvillkor. Fem av dom fick plikta med sina liv. Den 9 september är det val i Sverige. 6-7 miljoner röstberättigade kan rösta om att få förbättrade levnadsvillkor. Hur många som får plikta med sina liv för att välfärdsstaten Sverige inte fungerar ”som den ska”, vet ingen.

Som sagt. Idag för 87 år sedan, sköts fem svenska arbetare till döds. Men sånt händer ju dagligdags ute i världen Svensson. Ja visst gör det de, men dessa fem, Eira Söderberg, Erik Bergström, Evert Nygren, Viktor Eriksson och Sture Larsson hade trots allt en stor del i välfärdsbygget Sverige, den välfärd som nu monteras ner i ett allt högre tempo.

Tommy Svensson den 14 maj 2018.  • Comments(2)//tommybloggen.cicciwik.se/#post591