Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Ronald, Ulf och jag.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Tue, October 30, 2018 22:24:25

TJENARE FOLKET

Ronald, Ulf och jag.

Det hela började sensommaren 1974, på hemväg från Eldfesten i Lindfors, strax utanför Molkom. Turen gick via Karlstad till Forshaga. I polare Gullbrands Opel Kapitän, ”Gröna Faran”, trängs tolv personer där ibland skribenten själv. I bandspelaren sitter en kassett med dansbandet Jigs, där dom river av sin rökarversion av Owe Thörnqvists ”Hjalmar Bergström”. Fan vilket tryck det var när ”alla” skrek med i refrängen.

I november samma år så spelar Jigs på Munkfors klassiska dansställe ”V-Nalen”. Jora vi åkte dit, vi blev så småningom en ”kärntrupp” på fem, sex personer. Några grabbar i orkestern frågade, efter spelningen, om vi hade några öl dom kunde få köpa av oss. Ja vi har fulle skuffen i öl men det bjur vi på, sa Gullbrand. Bertil ”Berra” Gullbrand. En saknad polare.

Någon månad senare var Jigs på anrika ”Hyttan” i Karlstad. Hyttan låg i andra änden på komplexet där CCC ligger idag, Carlstad Conference Center. – Ja men va fan det är ju ni, sa grabbarna i Jigs. På den vägen var det och vi blev polare med bandet. Många turer till olika dansställen blev det, Trollhättan, Flen, Allingsås, Örebro, Hällefors, Flisa i Norge, Ambjörby, Årjäng, Bäckefors och säkert ett trettiotal ställen till.

Midsommar 1976 var vi och Jigs på Sollerön i Dalarna. Dom spelade på Midsommarafton och Midsommardagen, fast på kvällen naturligtvis. Efter spelningen på Midsommarafton kom dom ner till campingen där vi tältade, och klämde någon bira med oss. Jorasatt.

Trumpetaren i bandet Ulf och jag satt i ”djupa samtal” med en varsin öl i näven. Jag kommer ihåg att vi diskuterade bland annat gruppen, Emerson, Lake & Palmer, polare Gullbrands pjuck, blå-flakade (flejk) med silver-flakade stjärnor på och låten ”Sweet Soul Music” från deras LP ”Tio i toppar”. Nja jag är nog lite partisk kanske, men jag tycker dom gör en riktigt bra version på den låten. Ulf berättade att han hade lagt på tre trumpetstämmor på spåret så det skulle låta som ett riktigt storband. – Tre trumpetstämmor vet du Tommy, och med Björns trombon, det blir tryck det serru...

Tre veckor senare den 16 juli 1976 och tolv dagar efter Entebberaiden, spelade Jigs i Cortina, Vinberg utanför Falkenberg. Tyvärr var det lite för långt för oss att åka så vi stod över den spelningen. Men då skapades det historia. Ett annat band skulle spela när Jigs skulle ta sin obligatoriska paus. Sångaren i det bandet hette egentligen Ronald, jora han hette faktiskt så, han undrade vad trumpetare Ulf stoppade in under överläppen. Ronald ville prova. Och enligt rykte så står Ronald bakom scenen och spyr när gruppen kör sin första låt. Han pallade inte för snuset men sen vid andra låten var han med i matchen.

Tryggve, gitarristen i Jigs, berättade att gitarristen i pausbandet drog ner sina byxor och visade röven åt publiken, jodå fullmoonen lyste över Cortina. En riktig klassiker. Vad hette pausbandet då? Jo dom var ett utbyte, i och med att ABBA lanserades i Australien så fick australiensarna åka till Sverige och spela och så blev det så att hårdrockarna AC/DC fick sin första spelning i Sverige när våra gamla polare i Jigs skulle ta igen sej efter att ha dragit ”Min jojo”, ”Mulliga gulliga Ann-Catrin”, ”Robot Romeo” och allt vad dom nu hette. Den dansanta publiken fick uppleva klassiker som ”High Voltage”, ”T.N.T.”, "Rock 'n' Roll Singer” och ”The Jack”.

Jorasatt, där står Angus Young och visar röven åt den svenska 70-tals kvällen, där utsvängda, tajta gabardinbyxor avslöjade PTV, PTH eller en Cameltoe. Jo men, bara för damerna att välja… Platåboots skulle det ju vara, långt hår med polisonger som hette duga var standard, axelvaddskavaj utanpå en skjorta med en rejäl krage. Det doftade Brut, deodoranten som fanns i den gröna sprayburken och som grädde på moset, en elegant porrmustasch där muschen går rakt ner en bit på var sida om munnen, en riktig John Holmsare, den ”store” idolen…

AC/DC:s klassiker ”Highway to hell” kom tre år senare och det var sångaren, Ronald ”Bon” Scotts sista album innan han dog i London den 19 februari 1980. Minsann var det inte en riktig rockstjärnedöd, kvävd av sina egna spyor efter en festhelg som hette duga. Jag tror inte att det var snus han spydde av. Han kanske firade Thomas Wassbergs guld, som tre dagar tidigare hade vunnit med en hundradel före Juha Mieto på 15 km i OS i Lake Placid.

På dagen, 35 år efter Cortinaspelningen, närmare bestämt den 16 juli 2011 och sex dagar innan Utøya blev känt för resten av världen, var det en Tribute till den historiska spelningen med AC/DC och Jigs, i just Cortina-parken. Jigs ställde upp med fem av dom sju medlemmarna som var med, då för 35 år sedan. AC/DC:s repertoar från samma kväll sköttes av ett coverband, Slowrider, som absolut inte gjorde bort sej. Jo visst, undertecknad med sambo och tre av grabbarna var där.

Vi satt vid serveringen i parken och skummade några bärs när det dök upp några bekanta ansikten, Jojje Jönsson och Krister Klasson var där som sej själva. Och så dök Jigs upp, jag går fram till gänget med några fotografier från tiden det begav sej. Trumpetare Ulf får syn på mej och sträcker fram näven och utbrister TOMMY!!! Efter nästan trettio år så var man igenkänd av gänget, det var roligt. Joda, samma näve som höll i en snusdosa, 35 år tidigare och som bjöd Bon Scott på en pris. Jo men, detta är jag lite stolt över faktiskt.

Ulf satte sej ner vid bordet där vi satt. Jag frågade om jag fick bjuda på en öl men han tackade nej. – Vi har precis käkat och då tog jag mej en öl, så det får räcka med den, man måste ju hålla sej nykter när vi ska lira sen, sa han. Helt klart. Vi diskuterade gamla minnen från tiden det begav sej bl.a. om polaren Gullbrand. – Jag kommer ihåg, sa jag, första gången vi var på Jigs, då du rev av ”Vad har du under blusen Rut”. Då trodde jag att du var ”leadsinger” i bandet -Ja den fick jag sjunga, sa Ulf, Jota vägrade… (Jota, John-Olov Thorén, ordinarie sångaren i Jigs).

AC/DC var och är, nog det mest speciella pausband som Jigs hade. Jag kommer ihåg några andra pausband som en annan beskådade under turerna med Jigs. Svenne o Lotta, Jerry Williams, Fred Åkerström med Trio CMB, Janne Önnerud och Kisa Magnusson, Janne Lucas Persson, Mats Rådberg & Rankarna, jag tror jag minns en tjejgrupp från Filippinerna som kallade sej för Tripletts. Som sagt minnet är lite diffust, jag vet inte ens om jag såg dom, trots att jag var uppe på scen, sa polarna. Ja det var i vår ungdoms fagraste vår…

Och tack vare att vi spontant, en eftermiddag i mars 1975, undrade ”Vart har vi Jigs ikväll, ja män dä lugnt, dä ä bara tie mil dit, då åker vi” så finns det idag en värmländsk 40-plussare, som kom till världen drygt nio månader senare. (Nej det är inte min)

I somras så snubblar jag över en dansbandssida på nätet och läser att Ulf hade gått bort två år tidigare. Han avled i april 2016, 64 år gammal. Men va fan...

Och du Ulf, jag misstänker att ryggen framför dej i kön till Sankte Per och musikernas himmel, tillhörde Prince, han gick över floden fyra dagar före dej. Jag misstänker även att Bon Scott kommer ihåg dej och att du har lärt honom hur han ska hantera snusen. Jag tror även att du känner igen polaren Berra som kan dra lite dråpliga händelser så t.o.m. Sankte Per får sej ett gott skratt. Och personligen hoppas jag för egen del att det dröjer många år till innan du sträcker fram näven till mej och säger TOMMY!!!

Vila i frid Ulf.

Tommy Svensson den 30 oktober 2018.

  • Comments(2)//tommybloggen.cicciwik.se/#post623