Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Minnen från fornstora dar.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Thu, November 22, 2018 22:15:58

TJENARE FOLKET

Minnen från fornstora dar.

Karl den tôlfte fick ett varningsskott rakt igenom skallen den 30 november 1718. Han förstod nog piken, för han sa upp sej på direkten. Karl XII:s svåger Fredrik, som var gift men Kalles syster Ulrika, tror jag var den som avlossade det dödande skottet.

Enligt uppgift var han med i löpgraven vid Fredrikstens fästning den där höstkvällen för trehundra år sedan. Han tyckte väl att Karl XII hade utarmat landet med alla sina krig. Nä nu jävlar får det vara nog. Han blev sedermera Kung Fredrik I av Sverige i 31 år (1720-1751) och Sveriges stormaktstid och det kungliga enväldet var slut. ”Hattar och Mössor” tog så småningom över styret.

Den Svenssonska utredningen om skottet vid Fredrikstens fästning…

Fredriks faster Charlotta, var mor till den danske kungen Fredrik IV som även var kung över Norge vid den här tiden. Fredrik IV var även kusin till Karl den tôlfte och även till Fredriks fru, Ulrika Eleonora som ju var syster till Kalle Dussin. Jorasatt. Fredrik IV sa till sin kusin Fredrik – ”Ta död på den där djefelen så vi får lugn och ro nån gång”.

Fredrik laddade sin flintlåsrevolver med en kulknapp från Karl XII:s egen uniform och i skydd av mörkret och den övriga artillerielden, sköt han Kungen. Fredriks ställning inom armén gjorde att inte en jävel tordes skvallra. Detta är min teori om skottet vid Fredriksstens fästning för ganska exakt trehundra år sedan. Jora, så gick det till…

Karl XII upphöjd till hjältekonung… Nej jag vet inte det jag. Visserligen var det lite mera tag i Kungarna förr, när dom var med och stred längst fram i fronten för sitt land. Under fälttåget mot Ryssland var Närke-Värmlands regemente ett av dom som kapitulerade mot ryssen och Peter den store vid Poltava 1709.

År 1711 sattes Närke-Värmlands regemente upp på nytt, för att kriga på kontinenten där dom ännu en gång fick bita i gräset när Magnus Stenbocks styrkor kapitulerade sommaren 1713 vid Tönning i nuvarande Tyskland. Fem månader tidigare snubblade Karl XII i Bender.

1716 hade regementet morskat upp sej ännu en gång och var med och invaderade Norge. Men som sagt i november 1718, satte en kula stopp för stormaktstiden. Sverige var utarmat. Svenskarna var krigströtta och slöt fred och fick lämna ifrån sej de erövrade områdena i Baltikum och gamla Pommern.

Lite släkten är värst. Karl XII var som sagt kusin till Fredrik IV. Karl XII:s morsa var syster till Fredriks IV farsa, Kristian V. Kristian V som tidigare var kung av Danmark och var med och slogs i Slaget vid Lund, 1676 mot Karl XII:s farsa, Karl XI. Detta är ett av de blodigaste slag på nordisk mark då runt 9 000 fick sätta livet till denna kyliga decemberdag. Karl XI var ju gift med syster till Kristian V.

Farsa till Karl XI var den numera stendöde Karl X Gustav, det var ju han som tog Tåget över Bält i februari 1658 då Närke-Värmlands regemente var med och fick danskarna på fall vid freden i Roskilde. "Nu du, Broder Fredrik, ska vi talas vid på god svenska” ska Karl den tionde ha sagt. Broder Fredrik var ju den dåvarande danske kungen Fredrik III som var far både till Kristian V och Karl XI:s fru. Hänger ni med.

Ytterligare en kusin till Karl XII var den polske kungen August den Starke. Jorasatt, hans morsa var syster till Karl den tôlftes morsa. Ja nu ä dä bra da Svensson. Ja men lite till… Jo, August blev ju avsatt av sin kusin 1706, men efter att Karl XII torskade i Poltava tog August tillbaka kronan i Polen. August förövrigt, var en potent jävel, det ryktas om att han hade över 350 ungar. Jäklar vilket månadsunderhåll…

Nej nån fredlig lösning på det Stora Nordiska kriget 1700-21, fanns inte för denna dåre. Runt 200 000 svenska soldater fick offra sej under dessa år. Nej det gjorde du bra Fredrik som satte en kula i hans tinning och sen att några grupper hyllar Karl XII på hans dödsdag, ja det förstår jag inte alls. Det är en stormakt han får ärva och tjugo år senare är Sverige ett slaget land. Nej en sån ledare hyllar man väl inte...

Apropå skjuta skallen av statsmän så är det idag 55 år sedan John F Kennedy dog av akut blyförgiftning på order av CIA (tror jag). R.W. är initialerna på han som avlossade det dödande skottet. (tror jag). Fan vad du tror Svensson… Ja jag var ju inte med i Dallas eller Fredrikshald när det begav sej så man får gå på egna funderingar, vem eller vilka som tjänade mest på att få dom ur världen…

1718 levde Segol Jonsson och hans fru Maria på andra sidan Klarälven vid Östra Dejebron. Han slapp att bli värvad av Närke-Värmlands regemente och delta i Karl den tôlftes krig och det är jag tacksam för, för han blev sedermera mormors, farmors, farmors, farfar till skribenten av denna kuriosa. Skribenten heter …

…Tommy Svensson, det är den 22 november 2018.

  • Comments(0)//tommybloggen.cicciwik.se/#post628