Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Visst finns det Tomtar.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Tue, December 26, 2017 22:43:58

TJENARE FOLKET

Visst finns det Tomtar.

”Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.” Jorasatt, å en och annan skiftarbetare…

Men just nu Annandagskvällen, här i Fôrshaga, är inte kölden hård (+4) och ingen snö på taken finns det heller...

Tomten tror jag är nordisk mytologisk gestalt från början, som sen har spritt sig över världen. Sen kidnappade Kristendomen ”vårt” firande, men kunde inte radera det helt, så istället anammade religionen vårt sätt att fira och gjorde om det till sitt, så att dom fick till både Midvinterblotet och Jesu födelse på samma gång. Till Norden kom den kristna julen omkring år 900, och apropå Norden, så var rusdryckerna självklart med från första början. Man talade om att ”dricka Jol”. På både gott och ont.

Att fira ”Jol” handlade om att fira vintersolståndet och att vi skulle gå emot ljusare tider. - ”Och det hände sig vid den tiden” att solen passerade sin lägsta middagshöjd och mörkret var som djupast. Man tittade även i ladugården vilka djur som inte skulle överleva vintern, så man slaktade dem och ställde till med fest. Man tände även ljus så att folk skulle veta att här firades det Jol och alla var välkomna.

Oden, kallades för "Julfader" eller "Julner", han kallades även för ”vandraren” och rörde sig, liksom Fantomen, ofta bland vanligt folk och gick från gård till gård med slitna kläder och en slokhatt. Sedan så var det även så att gårdstomten, som skötte om gården och djuren, honom skulle man ge gröt vid julfirandet så han inte trilskades. Han kunde bli riktigt arg och vred om man inte höll sej väl med honom.

Kanske var det ”Tomten”, Viktor Rydbergs dikt, som börjar just med ”Midvinternattens köld är hård” och även Jenny Nyströms målningar av tomtar som kopplade ihop Gårdstomten med Jultomten.

På Medeltiden i Sverige så inföll Vintersolståndet vid Lucia. (Vi gick över till den Gregorianska kalendern 1753, då vintersolståndet inföll 21-22 dec.) Då trodde man att övernaturliga makter var ute och härjade, därför skulle man hålla sig inne och vaka vid Lucianatten. Vid Lucia skulle man dessutom vara klar med alla förberedelser inför julen annars kunde man drabbas av olycka. Egentligen så handlade det väl om att efter Lucia så kom den kallaste delen av vintern och hade man inte fixat mat och ved o.s.v. så kunde det bli väldigt jobbigt att göra det i meterdjup snö och 15 graders kyla, så som vintrarna var förr…

Jo visst finns det Tomtar. Jag vet att han finns, Ungefär en halvmil bort från mej, bor han. Han har t.o.m. bjudit mej på gröt så att inte jag ska trilskas…

(wermlandstomten.com)

Tommy Svensson den 26 december 2017.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.