Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Ge mej hellre en glad amatör.

Tyckt&TänktPosted by Tommy Svensson Fri, March 02, 2018 15:48:52

TJENARE FOLKET

Ge mej hellre en glad amatör.

”Har ni hört att man talar om politikerförakt? Jodå, det har vi hört. Det är tarvligt sagt. Har ni hört att politiker är ljusets riddarvakt? Också det har vi hört. Det är för mycket sagt. Sanningen är bara den att den du valt ändrats kapitalt . Jasså, det menar du? Ja, han har blivit nån sorts proffs. Vi förstår vad du menar. Denna formgjutna nya modell. Denna slipsprydda typ av procenttabell. Denne åsiktsjonglör är för professionell. Ge mej hellre en glad amatör.

Detta tvärsäkra pratfenomen. Denna mjukhårda blandning av ull och sten. Denna ordfabrikör ger jag ingenting för. Ge mej hellre en glad amatör. Vad han vill och vad han tror på, innerst inne i sin själ, vet man ej. Han vill bli stor på att förbindligt verka vilja väl. Denna sluge expert på taktik som så flott sol-och-vårar en bred publik så den smälter som smör. Denne EPA-charmör. Ge mej hellre en glad amatör.

Ge mej hellre en glad amatör, en som inga strategiska utspel gör. Som kan vara spontan, säga "Det var som fan!" och kan tveka som människor gör. En som tystnar när käften blir glapp som personligen styr sin voteringsknapp. Inte får sina tal från partiets central. Och är klok även före ett val. En som helst nångång i livet haft ett jobb, ett vanligt kneg. Inte en som tar för givet att man födes till partistrateg. Inget högre politiskt förnuft drives upp i kansliernas drivhusluft. Det är proffsen som gör så att rosorna dör. Ge mej hellre en glad amatör.”

Fan vilken bra text om politikerföraktet av Mästaren Tage Danielsson. Från revyn ”Under dubbelgöken” på Berns 1979-80.

Så många ”självutnämnda proffs” vi har fått. Och väldigt lite rosor...

Fast egentligen så sitter det ju en massa amatörer i riksdagen nu förtiden. Tage har fått som han ville. Men politikerföraktet finns kvar. Hederligheten, sunt förnuft, en sansad debatt är borta, istället har respekten för varandra försvunnit, moral och etik är inte prioriterat och pajkastningen tagit över. ”Det var ju inte därför som vi valde in dej i riksdagen. Du ska ju ta beslut som är bra för landet, inte slänga skit på andra och tala om vad dåliga dom olika partierna är.”

Tage som skulle fyllt 90 år i år, var nog sosse, men troligen blev han väldigt besviken på Socialdemokraterna som svek, bland annat i kärnkraftsdebatten. Tage sa också att ”Solidariteten gror ur gräsrötterna. Gör den inte det, beror det på att den gödslats med för mycket skit från ovan”.

Personligen är jag nog innerst inne också sosse men jag är oerhört besviken på Socialdemokraterna som har övergett Socialdemokratin. Socialdemokratin försvann på 70-talet och jag tycker att Palme var den som ändrade kursen mot pampvälde, maktfullkomlighet och svikna ideal. Den rejäla knäcken för Sverige, tycker jag, kom 1995 när vi gick med i EU.

Framtiden är inte längre vad den har varit. Men se positivt på det hela Tommy. Jag har redan en positiv inställning till all jävla skit. När jag var liten fick jag veta att vem som helst kunde bli statsminister i Sverige, och det stämmer ta mej fan… Nej, många politiker liknar blöjor och dom behöver bytas av samma skäl…

Men när våra folkvalda får ta emot rena hot mot sej själva, sin familj o.s.v. då har det gått alldeles för långt. Oavsett vad dom har för politisk färg.

”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull”. (Winston Churchill)

”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". (Gustav Möller)

"Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord, ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord? Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla svar, men svek alla oss och valde makten? Dom är kvar” (Tage Danielsson)

Tommy Svensson den 2 mars 2018.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tommy Sat, March 03, 2018 15:13:04

Tack ska du ha Björne. Det lider trots allt mot vår, det är väl en liten ljusning i tillvaron. Ha de gött, hälsar Tommy. Ps, boken ligger i pole position...

Posted by Björne Fri, March 02, 2018 17:31:21

Än en gång så prickar du hur det känns och är. Bra!