Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Tankar vid min Faders grav.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Tue, March 13, 2018 11:27:48

TJENARE FOLKET

Tankar vid min Faders grav.

Idag är det tio år sedan Du gick bort. Tio år sen… När man går till graven blir det en konstig känsla av allt möjligt, än i dag. Farsan, Farfar och Farmor och två av Farsans bröder har sin sista vila tillsammans. På nåt vis känns det ändå rogivande att gå dit en försommardag, plantera blommor och ”växla några ord” med dom. ”Jo du Farmor, di här blommera köfte vi på Kåppera vi”.” Va säjer du Faschan, ôm di här begoniera å silverekera da, blir dä bra?" Och man hör farsans röst då han svarar - ”Dä blir alla tiders dä pöjker”

(Farmor sa ”köfte”, när det var ”köpte” hon menade)

Strax efter begravningen när allt det praktiska var avklarat, kläder, möbler, lägenhet, m.m. kom det egentliga sorgearbetet. Ibland trodde man att ”allt var bra” tills någon frågade - Tjenare Tommy, läget?? Man förlorade kontrollen, allt bara brast och tårarna kom.

Vid urnnedsättningen fick du med dej några rosor och en liten ask med reparationsdelar till en punktering. En ventil, lite ventilgummin, några lagningslappar, som behövs för att laga ett cykeldäck med. (Lagningslappar heter bötter, på värmländska). Saker som du alltid hade med dej, ifall att. Cykling, dä va ju ditt liv dä se…

Som sommaren 1960 när du och jag, fick punktering på mopeden vid Norsbron strax väster om Vålberg. Vi gick ner till älven och du pumpade upp innerslangen och doppade ner den i vattnet för att se vart det bubblade. ”Här ska ru se, där har vi hôle i schlangen, vet du”. Vilken smart pappa. Jag kommer i håg hur stolt jag var. Pappa han kan han. Detta är ett av mina tidigaste minnen av en älskad Far. Man var ju fyra och ett halvt... Då var det jättebra att du hade med dej en reparationsask med ”bötter å selluschon”.

Din ”gubbkeps” ligger kvar på hatthyllan här hemma. Ett suveränt foto, när du ser så där finurlig ut som du kunde göra, finns på fönsterbrädan bakom ”din stol” här i köket. Katten Elsa, borta sen ett och ett halvt år, är även med på det fotot där hon sitter bakom dej, på ”sin plats”, på just fönsterbrädan.

”Si, efter natten kommer alltid dag och såret läks och sorgen har en ände” skaldade Fröding. Det stämmer inte riktigt för mej. Tiden läker visserligen sår men som jag skrev på ”treårsdagen” efter Ditt frånfälle. ”Sorgen är som ett hav, till att börja med går vågorna höga sen kommer dyningarna. Nån gång blir det helt stilla men dyningarna och vågorna kommer alltid tillbaka”. Så är det allt än idag.

Tommy Svensson den 13 mars 2018.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tommy Thu, March 15, 2018 15:54:54

Tack för det Björne.

Posted by Björne Wed, March 14, 2018 16:19:02

ja, sorgen och saknaden blir man aldrig fri. Men man får ändå försöka vara glad åt minnena.