Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Big Bang och Svarta Hål.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Thu, March 15, 2018 22:47:19

TJENARE FOLKET

Big Bang och Svarta Hål.

För lite drygt 13 miljarder år sedan stack Gud Fader ner höger långfinger igenom molnen och sade. ”Någon där nere, dra i mitt finger”. Någon där nere under molnen drog i Guds finger. Big Bang var ett faktum. Jora så gick det till… Med detta vill jag säga att, jag tror inte på Big Bang.

Georges Lemaître, en belgisk präst som samtidigt var astronom, fick inte riktigt ihop skapelsen med vetenskapen så 1927, lanserade han sin teori om Big Bang. Att så måste ju det ha gått till. Hela Universum skapades av och ur, en enda smäll, av en ”ur-atom”, full med energi och därefter utvidgar sej Universum hela tiden.

Två frågor: Vad utvidgar sej då universum i ??? Nånting måste ju då finnas ”utanför”… Och tiden måste väl ha funnits innan Big Bang…

Nej för mej är Universum oändligt, det finns ingen yttre gräns, ingen vägg eller mur… Universum har enligt mej, alltid funnits och kommer alltid att finnas. Att solsystem bildas, utvecklas och så småningom går under, det köper jag. Stjärnor finns idag, som levat i drygt 10 miljarder år. Solen å sin sida har existerat i cirka fem miljarder år och befinner sej mitt i livet.

600 miljoner ton väte omvandlas varje sekund till helium inne i Solens inre. Detta generar stora mängder energi, ett resultat av att varje heliumatom har en något lägre massa än den sammanlagda massan av dom två väteatomer som smälter samman för att bilda den. Denna mellanskillnad vid en fusion omvandlas till energi, allt enligt­ Einsteins berömda formel: E=mc2. Jora för fan. Imponerande eller hur?? Solen, en snäll vätebomb som exploderar 150 miljoner kilometer från oss.

Solen kommer inte att brinna för evigt. Om sisådär 6 miljarder år har den kört slut på sitt bränsle, och slocknar och slutar som en vit dvärg. Också det är en långsam process, men det kommer att betyda slutet för vårt solsystem. Judgment Day. Fan, det är inte undra på att folk stressar…

Stephen Hawking, som gick bort härom dan, (14 mars, 3.14 !!! ) forskade om ”Svarta Hål”. Han var född i Oxford och dog i Cambridge… Bara en sån sak.

Såg för övrigt en notis i en årsbok för ett trettiotal år sedan: ”Svart Hål hittat i Jungfrun” Jo jo… Ju större massa, ju större gravitation, dragningskraft. Tänk på det, alla mulliga damer som vill gå ner i vikt. Och när herrarna blivit gamla så är ju oftast tyngdlagen, jordens dragningskraft starkare än kvinnans dragningskraft… Försök vara lite seriös nu Tommy…

Nej tillbaka till Svarta Hål. Som sagt, Ju större massa ju större gravitation. För att lämna t.ex. Månens gravitation så behövs en hastighet på 2,4 km/sek ungefär, knappt 9 000 km/tim. Att lämna Jorden, runt 11 km/sek eller 40 000 km/tim. Solen, drygt 2 miljoner km/tim, runt 600 km/sek.

En större stjärna som kollapsar blir en Neutronstjärna. Den har klämts ihop så mycket att elektroner och protoner har ”tagit ut varandra ” så att bara neutroner återstår. Att ”fly” från en sådan himlakropp kräver en tredjedel av ljushastigheten. 100 000 km/sek.

Men en stjärna kan även explodera som en Supernova. Ifall massan är tillräckligt stor kollapsar stjärnan till ett Svart Hål. En massiv koncentration av någonting med ett enormt gravitationsfält. För att fly därifrån behöver man överträffa ljushastigheten, därför heter det: Svart Hål. Inte ens ljuset tar sej därifrån.

Svarta Hål fungerar även som galaxernas motorer. Att hålla rotationen i gång. I centrum av galaxerna finns supermassiva Svarta Hål som väger miljoner, miljarder gånger mer än Solen. ”Vårt eget” Svarta hål heter ”Sagittarius A”. Det är ett kompakt massivt Svart Hål i Vintergatans centrum i stjärnbilden Skytten, cirka 26 000 ljusår från jorden. Galaxens mittpunkt har nog glufsat i sej några närliggande himlakroppar. Schlurrrpp. Skulle man hamna i närheten av ett Svart Hål så är det kört. Offret spaghettifieras, jo det heter så, man tänjs ut som en gummisnodd eller spaghetti i en bottenlös kvicksand. Det kan inte va roligt...

Om Solen skulle bli ett Svart Hål skulle den ha en diameter på drygt en halvmil. Om Moder Jord skulle bli ett Svart Hål skulle det ha storleken av en jordnöt ungefär.

Forskarna uppskattar att det finns runt 2 000 miljarder galaxer i Universum. Vår Sol är bara en av flera hundra miljarder stjärnor som bildar vår egen galax, Vintergatan. Tanken svindlar lite grand tycker jag, eller ganska mycket, nej in i helvete mycket egentligen, om vår plats på planeten Jorden i detta ofantliga Universum.

”Jag har upptäckt att även de som menar att allting är förutbestämt och att vi inte kan påverka det som sker, ser sig om innan de går över gatan.”
(Stephen Hawking)

”Det är bra att tiden går, annars hade allting hänt samtidigt”
(Albert Einstein)

Till sist har jag en fundering på kvasarerna. Förståsigpåarna säger att kvasarerna är överaktiva galaxer, med en enorm elektromagnetisk strålning som rör sej otroligt snabbt, bort från oss, långt ut mot Universums yttre gräns. Ljuset drar iväg mot en rödförskjutning. Dopplereffekten säger ju att ljud och ljus ändrar frekvens när man närmar sej ljud eller ljuskällan, eller åker bort från den.

Åker man mot t.ex. en järnvägsövergång med ett tåg så hör man klockorna, ding, ding, ding, ding, åker man förbi dom, bort från dom, så ändras ljudet diing… diing… diing. Ni är med va... Det samma sker med ljuset. Åker man ruggigt snabbt mot ljuskällan blir ljuset blåförskjutet åker man lika snabbt ifrån, blir det rödaktigt, rödförskjutning.

Vad vill du säga med detta da, Tommy? Jo jag tror att kvasarerna är ”vanliga” galaxer som ligger betydligt närmare oss men som håller på att slukas av ett enormt Svart Hål som glufsar i sej stjärnor, nebulosor och himlakroppar som sugs in mot mitten med en sådan fart att ljuset tänjs ut mot rött… Vaj Nått. Nobelpris eller gallimatias…

Svaret på gåtan, Universum, är inlåst i ett kassaskåp med kodlås, men koden är också inlåst i kassaskåpet. Har vi tur är det ett Franz-Jäger… ”Lysande” sa Vanheden om Supernovan. ”Vilken jädra smäll” sa Harry om Big Bang. ”Självklart” sa Sickan om min teori…

Men jag menar, Albert fick visserligen Nobelpris men inte för relativitetsteorin eller formeln E=mc2 och Stephen fick det inte alls och jag har heller inte fått det så man är väl i gott sällskap.

Fotnot: Albert fick Nobelpriset i Fysik 1921, för lagen om den fotoelektriska effekten. En Solcell fungerar enligt den principen.

Vila i frid Albert och Stephen, jag sköter firman här nere på Jorden så länge…

Och allra sist. Leif GW kritiserade de islamistiska nämndemännen. Nu läggs Veckans brott ner av SVT. Händelse eller tanke?

Ja ja, lite sånt måste du ju få med också, Svensson…

Tommy Svensson den 15 mars 2018.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.