Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Working Class Hero.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Sun, October 14, 2018 17:45:32

TJENARE FOLKET

Working Class Hero.

Där satt dom på en provisorisk träbänk, Broström, Berggren, ”Manne”, Molander, ”Peckern”, Thorén, Johan Karlsson, Axel Sandström, Ragnar Stööd, ”Tôpp-Oskar”, Vester och Åslund och några till. Och Torsten Läckström…

För snart hundra år sen satt dom där, utanför Snickeriverkstaden för ett gruppfoto. Snickeriverkstaden, byggnaden är borta sedan 30-35 år. Den stod alldeles till höger när man kommer ner till parkeringen på jobbet, Stora Enso, Fôrshaga.

Jag åker/går förbi där varje gång jag passerat grindarna. Ibland kan jag höra några av dom säga, särskilt när jag ska jobba nattskift –”Jasså, ä dä natta i Kôlgårn, Svenssôn”.-” Ja fy fan”, brukar jag svara.

Kan det vara den Åslund som bodde i min gamla lägenhet, 14 år innan jag flyttade in, eller kan det vara ”Tôpp Oskar” som var gift med ”Tôpp-Selma” en väninna till min Farmor, eller kan det vara gamle Vester, farsa till truckförare John som jag jobbade ihop med i två år på Tetra Pak, innan han gick i pension, eller kan det vara han Torsten Läckström som morsar på mej när jag ska till jobbet…

Torsten Läckström som dog 1926, endast 21 år gammal, sjukdom eller olycka, eller??? Född i Göteborg och hamnade här i Värmland. Han bodde vid sitt frånfälle i Klarafors, den gamla brukslängan som låg strax söder om Östra Allen, mellan Slottet och det gamla kommunförrådet, det som nu används av Forshaga-akademin. Brukslängan Klarafors, som var en, två och en halvplans brukslänga som troligen innehöll tolv lägenheter, revs nångång i början på 60-talet om jag inte har helt fel. Enligt en uppgift så föddes min Morfar i Klarafors när 1900-talet var i sin linda.

Torsten Läckström, föddes 1905 samma år som min Mormor och samma år som Unionsupplösningen med Norge. Han jobbade på Snickeriverkstaden som ingick i Sulfitfabriken som ägdes av Mölnbacka-Trysil. Kanske var det han som var far till den lilla flicka som dog två dagar efter födelsen i september 1924. En liten ängel kom, log och vände om, som det heter. Flickan som hette Gertrud Elvira, kan ha varit uppkallad efter en syster eller en kärlek som dog 1918, och som Torsten har vid sin sida på Grava Kyrkogård.

Torsten fick aldrig riktigt skörda framgångarna som Arbetarrörelsen kämpade till sej, men han var med i vaggan när Arbetarna började vinna lite mark. För mej var han en riktig Working Class Hero. Han har varit helt anonym för mej om jag inte hade snubblat över ett gammalt foto. Han jobbade på Snickeriverkstaden i början på 1920-talet, ett halvt stenkast från där jag jobbar nu men jag känner att han kommer att hälsa på nu när höstdimmornas tid är här.

En tidig fotnot. Snickeriverkstaden användes efter Sulfitens tid som verkstadslokal åt bl.a. ”Holmbergs mekaniska verkstad”. Den revs, vill jag minnas, i mitten på 80-talet.

En vårkväll 1957 går Farsan på vägen vid Klaraforsbyggnaden. Vi bodde då på Slottsvägen vid Södra Ed på andra sidan Slottet. Fabriksgrindarna skulle passeras med en säck ”ärligt” stulen ved från bolaget, jora Farsan agerade en simpel vedtjuv. En vakt hinner i fatt Farsan när han precis ska passera grinden –Jaha vart ska du gå med vedsäcken da, Svensson… Farsan drar en vit… -Jo den ska förman Andersson ha. – Jaha oj da, svarar vakten, jag öppnar åt dej här… Jo da, då var det inga problem. Men detta är väl preskriberat nu…

För 120 år sedan, den 22 mars 1898, inträffade Forshagastrejken då Sulfitens arbetare hade fått nog. 84 timmars arbetsvecka, arbetsmiljö under all kritik och dålig lön… ”Nä nu jävlar räcker det, nu strejkar vi”. Drygt 100 man lämnade arbetet medan kokeriet och torkmaskinen var igång. Förmän och ingenjörer kunde inte hålla igång produktionen utan dom fick bråttom att stänga ner kokare, torkmaskinen, ventiler, pumpar, m.m. Några dagar senare var militären på plats, 33 år före Ådalen. Bolaget ägde ju för det mesta arbetarnas bostäder så vräkningar blev följden. I slutet av april kom strejkbrytare till fabriken men kunde inte klara av arbetet. Det så kallade humankapitalet verkade inte vara värt nånting, när man trodde att vem som helst kunde sköta jobbet. Man höll ut i nästan två månader innan man gick tillbaka till arbetet, några hade fått sparken och blev svartlistade.

Sundsvallsstrejken 1879, Forshagastrejken 1898, Storstrejken 1909, och Ådalsarbetarna 1931, är för mej Svenska Arbetarklassens hjältar, Working Class Heroes. Med i stort sett fredliga medel tog dom tag i det hela och visade att ett drägligt liv för att bygga en välfärd värd namnet var att föredra. John Lennons låt med samma namn är jag lite skeptisk till. Strofen “But first you must learn how to smile as you kill. If you want to be like the folks on the hill. A working class hero is something to be”.

Skotten i Ådalen visade hur långt arbetsgivarna och staten var beredda att gå för att påtvinga arbetarna sin lönesänkningspolitik. Nu sympatiserar jag med vreden som Ådalsarbetarna kände efter skotten, men jag har också sympatierna hos dom, när dom trots allt behöll lugnet när ”arbetarna hade makten” i någon månad innan hjulen började snurra igen.

På ett foto som visar översvämningen i Klarälven den 21 maj 1931 syns Klaraforsbyggnaden. Utanför längan hänger en flagga på halv stång. Samma dag som vårfloden eskalerade begravdes de fem som sköts till döds i Lunde.

Och bredvid där Klarafors en gång stod, står den gamla Almen ännu kvar. Den var med när det begav sej.

Fotona på översvämningen och gänget utanför Snickeriverkstaden finns hos Forshaga Hembygdsförening.

Sverige är ett rikt land, säger en del. Tror dom att den rikedomen kom som en gåva ovanifrån? Det är bara två-tre generationer sen, som Sverige var ett land med statare och barnarbete. Efter sju år i folkskolan var det många som startade yrkeskarriären på bruken, 14-15 år gamla…

De tidigare generationernas umbäranden och slit har långsamt byggt det här landet till dagens nivå. Torsten har en del i detta, mina Föräldrar, mina Mor och Farföräldrar och miljoner andra som varit med att bygga Sverige. Working Class Heroes… Tyvärr så känns det som om vi är den generation som lämnar över ett sämre läge än vad vi fick ärva.

Allt var inte bättre förr men mycket har blivit sämre.

Tommy Svensson den 14 oktober 2018.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tommy Tue, October 16, 2018 12:37:42

Tack för det. Ja även dagens skiftarbetare kanske räknas dit till åxå.

Ha de gött Björne, Hälsar Tommy.


Posted by Björne Mon, October 15, 2018 09:12:59

I vanlig ordning mycket bra!