Fôrshaga Kôrv å motor

Fôrshaga Kôrv å motor

Tommybloggen

Av Tommy Svensson

Två 150-åringar och tre pensionärer.

KuriosaPosted by Tommy Svensson Tue, October 16, 2018 12:33:20

TJENARE FOLKET

Två 150-åringar och tre pensionärer.

Grattis på 150-årsdagen säger undertecknad till…….. DAB, Dortmunder Actien Brauerei. Grundat i Dortmund 1868. Den ölen har varit en personlig favorit för mej i 41 år. Bryggd enligt dom Tyska renhetslagarna, nja det låter lite suspekt, men det innebär att endast Korn, Humle, Jäst och Vatten är tillåtet. Och just i år är Burkarna specialgjorda för födelsedagsbarnet. Man kan bli tårögd för mindre.

Grattis på 65-årsdagen säger undertecknad till…….. Bullens Pilsnerkorv. Grundad i Alvesta i Småland 1953, efter ett salmonellautbrott, då ungefär 9 000 sket ner sej och 90 personer dog p.g.a. smittat kött. ”Den här korven i konserven är garanterad salmonellafri” sa man. Jag har haft den som favorit sedan mitten på 70-talet och nån salmonella har jag inte haft. Kan inte påminna mej att jag har skitit ner mej heller sen jag började med Bullens. Receptet liksom utseendet på burken har varit den samma sedan 1953. Och sedan Alvesta Slakteri har skurit ner personalen (!) är det SCAN som har hand om kôrven.

Lite kuriosa om Bullens, den gamle rallyföraren Björn Waldegård hade en specialbyggd hållare vid turboaggregatet på sin rallybil. Hållaren var perfekt dimensionerad för en korvburk innehållande Bullens Pilsnerkorv. Efter en specialsträcka hade burken å kôrven perfekt temperatur vid målgången… Korven innehåller ingen pilsner. Det kommer sej av att den gamle skådisen Erik ”Bullen” Berglund (1887-1963) fick ge namn år en massa produkter signerade Alvesta Slakteri och han var med i de så kallade pilsnerfilmerna som producerades på 30-40 talen. Idag är det bara Pilsnerkorven som har tilltalsnamnet ”Bullens”. Joda han fick väl några kôrvöre i royaltys…

Grattis på 65-årsdagen säger undertecknad till…….. Ahlgrens Skumbilar Grundad i Gävle 1953. Dom har varit en favorit sedan tidigt 60-tal då man fick springa upp till, den för oss Grossbols-bor legendariska, Irmakiosken och köpa dessa i lösvikt för ett öre styck. Efter att Skumbilarna blev ”finska” på 90-talet tillverkas de nu, sedan 2011 av Cloetta.

Dom finns i flera olika konstellationer, sura, lakritsdäck, frukt... Men för min del är det originalet som gäller. Jag har även sett grillbilar, är dom avsedda för förorter eller… I ett samarbete med bröstcancerfonden för snart tio år sen så lanserade Ahlgrens bilar, ”Rosa Rattar” . Vad tyckte feministerna om det??

Grattis på 65-årsdagen säger undertecknad till…….. Coca Cola. Grundat i Atlanta, USA 1886, men lanserad i Sverige 1953 därav 65 åringen. En kall Cola, en favorit sedan mitten av 60-talet. Det finns femtioelva olika sorter av Coca Cola men för mej är det ”The real” som gäller. Den kan även, för min del, vara blandad med en sexa Bacardi Lemon och tre isbitar därtill, mums fillibabba, dregel, dregel.

Det sägs att: Vart än en amerikansk soldat sätter sin fot ska vi ha varit där före och ställt dit en back. Därför fick Coca Cola en stor spridning under det Andra Världskriget. Man ska även känna igen en Colaflaska när det är stupmörkt, därav den välbekanta formen på flaskorna.

Coca Colan har försökt sej på att manövrera ut vår Svenska must under jul och påsken. Men under jul och påsk föredrar jag faktiskt, jul resp. påskmust. För mej är musten oslagbar till jul/påskbordet. Inte ens en DAB, Svensson?? Nä, inte ens en DAB… Men gärna efter maten…

Grattis på 150-årsdagen säger undertecknad till…….. Pater Noster (Fader vår, på latin) Fyren på Hamneskär utanför Tjörn. Byggd 1868, som varit en favorit sedan 1971-72 då jag hörde ”Fyrvaktarens dotter” med Contact för första gången. En låt som jag tycker, är ett jävligt bra, modernt skillingtryck. Pater Noster en 32 meter hög Heidenstammare som jag bara har sett på håll. Med en lysvidd på 20 nautiska mil. (ca 37 km)

Och för undertecknad som är medlem i Svenska Fyrsällskapet så är det viktigt att värna om våra Svenska fyrar och även se till att dom får göra det dom är till för. Att lysa, och att varna sjöfart, söndags och snedseglare att, kom inte för nära, här kan ni gå på grund, samtidigt som fyrarna visar vägen och är som en vän i natten.

Idag för 50 år sedan så ”höjs två svarta nävar mot skyn. Skandalen slår ner i olympiska byn. Societeten sväljer häpet sin whisky sour. Dom har skändat stjärnbaneret med Black Power”. Tommie Smith och John Carlos demonstrerar på prispallen efter 200 metersloppet i Mexico OS 1968.

Och idag om 108 år, 2126, inträffar en total solförmörkelse i Sverige. Den första sedan 1954 så ställ klockradion om ni inte vill missa den. Tyvärr säger SMHI:s långtidsrapport att just då kommer den Baltiska rotblötan att komma in över Götaland och Svealand så det verkar skita sej. Fan åxå…

Tommy Svensson den 16 oktober 2018.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tommy Tue, October 23, 2018 22:43:14

Tack för det. Roligt att du sällar dej till gratulanterna till fem av mina favoriter. Joda det kan bli lite knepigt med koderna i bland... Ha de gött Björne// Tommy

Posted by Björne Sun, October 21, 2018 09:10:29

Bra inlägg. Hänger på gratulationerna, hade skrivit längre men skrev fel på koden så jag fick göra om ;) (Tyckte det stod K U k men det skulle nog vara K V K )